Fuente: Библиотека Родина – Стара Загора
Библиотека «Родина»
Скъпи приятели,
За осма поредна година Библиотека „Родина” Ви кани да се включите в Маратона на четенето, който е посветен на Международния ден на детската книга – 2 април, и на Международния ден на книгата и авторското право – 23 април. „Поезията обича Стара Загора” ето така:
ПРОГРАМА:
до 22 април
Снимай се с книга и участвай във фотоконкурса „Хората и книгите” на Библиотека Родина. Срокът е до 22 април. Стани лице на четенето!
19 април
18:00 ч., в Арт-пространството на Сдружение за съвременно изкуство и култура „Различният поглед” на ул. «Сава Силов» 37 (Къщата на архитекта)
Среща с поетическото вдъхновение и магическата ръчна декорация на Пламена Стоянова от Шумен – библиотекар, поет, художник, приложник.
20 април
10:00 ч., Детски отдел на библиотека „Родина”
Среща на децата от Клуб „Приятели на книгата” с изкуството на Пламена Стоянова. Представяне на книгата-уникат с новосъздадената приказка-продължение на историята на Ангел Каралийчев – Новите приключения на Тошко Африкански в 21 век. Творческа работилница „Да си направим книга”. (Как да си направим хартия от отпадъчна хартия; как да направим картички, украса на бележници и тетрадки, декорация на книги, хартиени сувенири…)
21 април
13:00 ч., в Арт-пространството на Сдружение за съвременно изкуство и култура „Различният поглед”, ул. Сава Силов 37 (Къща на архитекта)
Арт-работилница за изработване на зайци с водещ поетесата Мария Донева. Генерална репетиция за премиерата на книгата й „Заекът и неговат мечта” – вход 10 лв./ човек
23 април
07:30 ч., Община Стара Загора – фоайе
Откриване на VІІІ маратон „Четяща Стара Загора”.
10:00 -17:00 ч., Празник на книгата пред книжарница Хеликон
11:00 ч., Празник на книгата пред книжарница Хеликон
Беатрис Джована Рамирес и поетесата Виолета Бончева четат заедно с ученици от СОУ „Максим Горки”.
11:00 – 16::00 ч., Община Стара Загора – фоайе
Изложба-базар на ръчно изработени от Пламена Стоянова – библиотекар, поет, художник, приложник от Шумен , книги, бележници, книгоразделители.
12:00 ч., ІХ ОУ „Веселин Ханчев”
Среща с младата авторка Петя Кокудева и представяне на дебютната й книга „Лулу: детски стихотворения за възрастни”.
15:00 ч., Празник на книгата пред книжарница Хеликон
Библиотека „Родина” ви представя младата авторка Петя Кокудева и дебютната й книга „Лулу: детски стихотворения за възрастни”.
15:00 ч., РИМ – ІV експозиционно ниво
„Средновековната книга”. Беседа и Ателие за писане върху ръчно изработена хартия за децата от Клуб „Приятели на книгата” при Детски отдел на библиотека „Родина”.
15:00 – 18:00 ч., в Арт-пространството на Сдружение за съвременно изкуство и култура „Различният поглед”, ул. Сава Силов 37 (Къща на архитекта)
Първи Старозагорски Комикс-джем и представяне на българско комикс издание „Ко-миксер” от неговите създатели – Ива Груева (Стара Загора) и Славена Симеонова (Варна).
17:30 ч., РИМ – Антична улица
Библиотека „Родина” и РИМ представят: Беатрис Джована Рамирес – специален гост на Маратона от Испания, и нейния първи преведен на български език сборник с къси разкази „Куп счупени огледала”. Преводач на текстовете: Виолета Бончева.
18:30 ч., в Арт-пространството на Сдружение за съвременно изкуство и култура „Различният поглед”, ул. Сава Силов 37 (Къща на архитекта)
Среща с автограф: Мария Донева и представяне на новата й книга „Заекът и неговата мечта. Поема за живота”.
20:00, Кино „Различният Комсомол” – ул. Пазарска 13, вход от север
Прожекция на руската комедия „12-те стола” по романа на Илф и Петров. Вход свободен.
24 април
18:30 ч., Книжарница Хеликон
Среща с автограф: Беатрис Джована Рамирес – специален гост на Маратона от Испания, и нейния първи преведен на български език сборник с къси разкази „Куп счупени огледала”. Преводач на текстовете: Виолета Бончева.